About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τάλως


απο τη μαθήτρια Άρτεμις Τζ.
   Μια περιοχή του Ηρακλείου ονομάζεται Ταλώς αλλά από πού πήρε το όνομά της;

  Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης, γιγάντιος με χάλκινο σώμα. Τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στον βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι
ο Τάλως είχε αναλάβει να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων της Κρήτης, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.
Οι περισσότερες πηγές αφηγούνται ότι ήταν άγρυπνος φύλακας που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές την μέρα. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ήταν φτερωτός και το καθήκον του το έκανε πετώντας. Επίσης προστάτευε το λιμάνι.

 Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσονας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του, θανατώνοντάς τον. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.

1 σχόλιο: