About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πετιμέζι, το μυστικό της Κρήτης

από τα απίθανα πληκτρολόγια  

   Το πετιμέζι το έτρωγα παλιά που μου το έδινε η θεία μου από το χωριό. Μου άρεσε, αλλά ποτέ δεν έμαθα σε τι χρησιμεύει και από τι είναι. Τώρα είναι μια ευκαιρία να μάθω εγώ και εσείς τι είναι!
 Το Πετιμέζι Κρήτης προέρχεται από συμπύκνωση μούστου εξαιρετικών και ώριμων σταφυλιών της Κρήτης. Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο και 

χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες και άλλα. Είναι άριστο σιρόπι για κάθε είδους παγωτό. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη - λόγω της υψηλής της τιμής - ήταν ένα είδος πολυτελείας. Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο, ενώ είναι και το βασικό συστατικό για τα γλυκά κουταλιού που ονομάζονται ρετσέλια. Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού, εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς.
   Τώρα που έμαθα τι είναι και που χρησιμεύει, κατάλαβα και θα ήθελα να είχα ένα βαζάκι τώρα! Αν δεν σας αρέσει η ζάχαρη, πράγμα αδύνατο δηλαδή, δοκιμάστε πετιμέζι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου