About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

8 ΜΑΡΤΙΟΥ : Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
απο τη μαθήτρια του Ε2 Ελένη Μ.

   Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους από το 1977. Το γυναικείο εργατικό κίνημα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Άρχισε δειλά να κάνει τα πρώτα του βήματα το 1820 με μικρές απεργίες. Σε μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, απεργίας, που έγινε από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857, οι γυναίκες ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς. Το γυναικείο εργατικό κίνημα άρχισε να γεννιέται. Ο σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας εντός και εκτός της εργασίας της, είχε μόλις αρχίσει. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα αυτό. Στον αγώνα συνηθισμένων γυναικών που με το θάρρος τους, την αποφασιστικότητά τους και την τόλμη τους έγραψαν ιστορία.

   Από την αρχαιότητα, χαρακτηριστικό  παράδειγμα γυναίκας που μάχεται για αυτά που θέλει να κερδίσει, αποτελεί η Καλλιπάτειρα, που ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήλθε σε αθλητικό χώρο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κανονισμοί τιμωρούσαν όποια γυναίκα έμπαινε στο στάδιο με την ποινή του θανάτου. Επίσης ο Αριστοφάνης στην αρχαία Αθήνα χρησιμοποίησε τη Λυσιστράτη  για να ξεσηκώσει τις γυναίκες και να σταματήσει ο πελοποννησιακός πόλεμος.
    Η  πρώτη Ελληνίδα που προώθησε τα δικαιώματα και τα ζητήματα των γυναικών ήταν η Καλλιρόη Παρρέν. Άρχισε να εκδίδει το 1888 την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών». Στόχος της εφημερίδας αυτής ήταν να ενημερώνει τις  Ελληνίδες για τα δικαιώματά τους. Κατάφερε τη φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο.
   Το 1952, οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Δηλαδή μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές, βουλευτικές και δημοτικές, αλλά  και να βάλουν υποψηφιότητα σ’αυτές και να εκλεγούν. Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα. Η ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 1975, μετά από ψήφιση νόμων. Η Ελληνίδα αγρότισσα δεν είχε δικαίωμα στη σύνταξη μέχρι το 1982.
Την ισότητα των δυο φύλων δεν την φέρνουν μόνο οι νόμοι, αλλά ο σεβασμός που υπάρχει μεταξύ των δυο φύλων. Οι γυναίκες έχουν καταφέρει πολλά και πρέπει να γίνονται αγώνες για να αλλάξουν περισσότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου