About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τζερμιάδο στο Οροπέδιο Λασιθίου

(απο τις μαθήτριες του Στ1 Σταυρούλα Ρ. και Χαρά Ε.)
   
  Το χωριό μου ,το Τζερμιάδο βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου .Το Οροπέδιο είναι ένας πολύ όμορφος τόπος που αξίζει να τον επισκεφτείτε χειμώνα καλοκαίρι. Το χειμώνα αξίζει επειδή μοιάζει με βουνό των Άλπεων και το καλοκαίρι αν θέλετε να αποφύγετε τη ζέστη που υπάρχει στις πεδινές περιοχές!
 Το ειδυλιακό και δυστυχώς ξεχασμένο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται περίπου 25km νότια από τα Μάλια και 70km νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου.



  Βρίσκεται σε μια ήρεμη και γόνιμη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης και αρκετά μικρότερα Οροπέδια. Η θέα στα τριγύρω βουνά της Σελένας και του Αφέντη Χριστού είναι μοναδική. Το υψόμετρο του ποικίλει από 800 έως 850m, γεγονός που το κάνει από τις ελάχιστες κατοικημένες περιοχές της Μεσογείου σε ψηλό υψόμετρο. Μάλιστα, κάθε χρόνο το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και τότε κατακλύζεται από χιλιάδες Κρητικούς, που έρχονται να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Πολλές χρονιές, το χιόνι παραμένει στις βουνοκορφές μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Τα 18 γραφικά χωριά του Οροπεδίου είναι κτισμένα στους πρόποδες των τριγύρω βουνών, αφήνοντας τον κάμπο ελεύθερο για καλλιέργεια, και συνδέονται μεταξύ τους με έναν κυκλικό δρόμο. Μάλιστα η πανέμορφη αυτή κυκλική διαδρομή είναι ιδανική για ποδηλασία, καθώς ο δρόμος δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και κατά μήκος του μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα αξιοθέατα του Οροπεδίου. 
Στις μέρες μας εκείνο που έκανε γνωστό το Οροπέδιο είναι οι περίφημοι μύλοι με τα λευκά πανιά, σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου. Πρόκειται για ανεμόμυλους και αλευρόμυλους με σκοπό την ύδρευση/άρδευση του Οροπεδίου. Δυστυχώς, σήμερα οι νέοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, καθώς η πολιτεία δεν παρέχει κίνητρα, και τα χωριά έχουν ερημώσει. Έτσι, μόνο σε cards postal μπορεί να δει κανείς το τοπίο με τους 12000 κάτασπρους ανεμόμυλους που κάποτε αντλούσαν νερό από τα πηγάδια για να ποτίσουν τα κηπευτικά. Ωστόσο ακόμη μπορείτε να δείτε μύλους, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Άλλο ένα αξιοθέατο του Οροπεδίου είναι οι λίνιες (latin: γραμμές), δηλαδή γραμμικά έργα αποστραγγίσεως που έφτιαξαν οι Ενετοί για να μεταφέρουν νερό σε όλο τον κάμπο, ο οποίος ήταν ως τότε άγονος. Πράγματι, οι Ενετοί κατάφεραν να μετατρέψουν την περιοχή στον σημαντικότερο σιτοβολώνα της Κρήτης, που ακόμη και σήμερα τροφοδοτεί με εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και πατάτες όλη την Κρήτη. Σε μια βόλτα σε οποιοδήποτε σημείο του Οροπεδίου θα συναντήσετε λίνιες, δηλαδή μεγάλα χαντάκια για να μεταφέρουν το νερό. 

Δίπλα στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος υπάρχει η ιστορική Μονή της Παναγίας Κρυσταλλένιας, κτισμένη σε έναν καταπράσινο λόφο, η οποία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις επαναστάσεις των Κρητικών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 1823 και το 1867. Επίσης, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο Οροπέδιο του Νήσιμου (πάνω από το Τζερμιάδο) και να επισκεφτείτε την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού ή να περπατήσετε ως τον υστερομινωϊκό οικισμό Καρφί. Εκεί η θέα προς τις βόρειες ακτές της Κρήτης είναι συγκλονιστική. Επίσης, άλλα οροπέδια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου κοντά στον Άγιο Γεώργιο, με το όμορφο δάσος από καρυδιές και τον Ναό του Αγίου Πνεύματος, αλλά και το Οροπέδιο Καθαρού όπου βρέθηκαν παλαιοντολογικά ίχνη από ελέφαντες. Αν βρεθείτε στο Οροπέδιο το καλοκαίρι, μπορείτε να πάρετε μέρος στη «Γιορτή της Πατάτας» στο Τζερμιάδο, τη «Γιορτή του Κολοκυθιού» στον Αβρακόντε, τη «Γιορτή της Ξεφουρνιάς» στο Κάτω Μετόχι, κ.ά. Μάλιστα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι διεθνείς αγώνες δρόμου «Δικταίοι Αγώνες», όπου αθλητές τρέχουν τον γύρο του Οροπεδίου (23km).    

  Τέλος, το πιο σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται το Σπήλαιο του Ψυχρού, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Περισσότερο γνωστό ως Δικταίον Άντρον, το σπήλαιο έχει διαδραματίσει σπουδαίο λατρευτικό ρόλο στην αρχαιότητα, καθώς ο μύθος ήθελε να γεννιέται εδώ ο Δίας, ο θεός των θεών. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο ενώθηκε ο Δίας με την Ευρώπη, η οποία γέννησε τον Μίνωα. Στο χωριό Μαρμακέτο , υπάρχει το μικρό αλλά σημαντικό σπήλαιο της Τράπεζας, γνωστότερο ως Σπήλαιο Κρόνιο. 
Πηγή:http://www.cretanbeaches.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου