About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πρέσπες

από την μαθήτρια Ελευθερία Β.

Οι Πρέσπες βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τις μοιράζονται τρεις χώρες : η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ .

Όταν μιλάμε για την περιοχή των Πρεσπών εννοούμε τις δύο λίμνες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα .

Τη Μεγάλη Πρέσπα τη μοιράζονται και οι τρεις χώρες, όπως αναφέρθηκα παραπάνω, ενώ η Μικρή ανήκει στην Ελλάδα εκτός από ένα μικρό τμήμα της, στα νότια, που ανήκει στην Αλβανία .

Η περιοχή είναι μεγάλης οικολογικής σημασίας γι’ αυτό και το 2000 δημιουργήθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών για την προστασία των λιμνών και από τις τρεις χώρες .

Οι Πρέσπες αποτελούν ένα πραγματικό εργαστήρι της φύσης . Φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά . Και πως βέβαια να μη συμβαίνει αυτό αφού την περιοχή τη συνθέτουν οι δύο λίμνες, υγρά λιβάδια, αλπικά λιβάδια καθώς και δάση βελανιδιάς και οξιάς .

Ανάμεσα στα σπάνια είδη πανίδας είναι η ενδημική πέστροφα Πρεσπών, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, χαλικόκοτες, σταχτόχηνες, λαγγόνες, ερωδιοί .

Στις Πρέσπες υπάρχει η μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1000 – 2000 ζευγάρια) .

Στην περιοχή των Πρεσπών σήμερα κατοικούν περίπου 24000 άνθρωποι και από τις τρεις χώρες .

Ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την εντατική καλλιέργεια φασολιού . Επίσης ασχολούνται και με την κτηνοτροφία στις πιο ορεινές περιοχές .

Το 1974 η λίμνη Μικρή Πρέσπα περιλήφθηκε στους 10 υγρότοπους της Ελλάδας και τώρα ανήκει στη συνθήκη Ραμσάρ .

Πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου