About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ και όχι μόνο....

ΑΒΔΟΥ
από τη μαθήτρια του ΣΤ΄4 Άρτεμις K.

Την καθαρά Δευτέρα τα παλιά τα χρόνια στο χωριό μου, που το λένε Αβδού οι κάτοικοι έβαζαν  τις αποκριάτικες στολές τους και πήγαιναν στο αλώνι. Εκεί λοιπόν  στην αρχή αλέθανε και έπειτα βάφανε τις μούρες τους με κάρβουνα. Έπειτα ακολουθούσε χορός, τραγούδια, πολύ κέφι.
Στο τέλος όλοι πήγαιναν στα σπίτια τους.
Τα αλώνια, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν στρογγυλά πετρόχτιστα που μέσα τους βάζανε τα σιτηρά και είχανε δύο βόδια ή δυο γαϊδουράκια που τραβούσαν ένα ξύλο.Κάτω από το ξύλο είχε ξυράφια και αυτά τα ξυράφια έτσι που έκανε το ζώο γύρω γύρω το αλώνι, θέριζαν τα  σιτηρά από κάτω και έβγαινε ο καρπός !! Αυτό λέγεται βολόσυρος.
Βολόσυρος

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
από τη μαθήτρια του ΣΤ 4 Ζωή Κ.

Δήμος Πλατύκαμπου Λάρισας

Στον Πλατύκαμπο το χωριό της μητέρας μου στη Λάρισα,  κάθε χρόνο όλο τον καιρό πριν τις απόκριες, μαζεύουν λάστιχα μέχρι την τελευταία Κυριακή των αποκριών. Εκείνη την μέρα το βράδυ, τα έφτιαχναν στοίβες. Στο τέλος τις καίγανε. Τα παιδιά έκαναν ένα κύκλο γύρω από την φωτιά και την πηδούσαν ενώ οι μεγάλοι εφοδίαζαν  το πανηγύρι με φαγητά και ποτά.
ΦΟΔΕΛΕ
Από τη μαθήτρια του ΣΤ΄4 Μιρέλλα Κ. 
 
Υπάρχουν πολλά έθιμα στο χωριό μου τα οποία επαναλαμβανονται κάθε χρόνο!
Ένα από αυτά είναι η γιορτή πορτοκαλιού. Το χωριό μου είναι το Φοδελε και φημίζεται για τα πορτοκάλια του. 
Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Φτιάχνουν γλυκά πίτες κουλουράκια που το κύριο συστατικό τους είναι το πορτοκαλί.. 

Τα εδέσματα αυτά προσφέρονται στον κόσμο δωρεάν μαζί με πορτοκάλια. 
Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού ψήνει σουβλάκια, πατάτες φτιάχνει σαλάτες και όποιος θέλει μπορεί να τα γευτεί. 
Επίσης υπάρχει ζωντανή μουσική και όποιος θέλει μπορεί να χορέψει με την παρέα του. 
Όταν βρίσκομαι στη γιορτή του πορτοκαλιού είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είμαι κοντά με δικούς μου ανθρώπους, παίζουμε, τραγουδαμε και χορεύουμε όλοι μαζί.

ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ ΜΕΣΣΑΡΑ
Από τη μαθήτρια του ΣΤ΄4 Μαρία Κ.

 Ένα ωραίο έθιμο γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Πετροκεφάλι της Μεσσαράς, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, μία πομπή με τους ιερείς του χωριού, τους ψάλτες, τους χωριανούς και από γειτονικά χωριά, ξεκινάει από την κεντρική εκκλησία. Κρατώντας ένα ξύλινο σταυρό, που περνάει από τα χέρια όλων σχεδόν των ανθρώπων που ακολουθούν, ψάλουν τροπάρια και ανεβαίνουν σ 'ένα λόφο που υπάρχει το εξωκλήσι του Χριστού. Εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος ξύλινος Σταυρός και γίνεται η "Αποκαθήλωση του Χριστού".
   Είναι μία συγκινητική τελετή, γιατί ανεβαίνοντας το λόφο, νιώθει κανείς ότι ανεβαίνει ένα μικρό Γολγοθά.

ΣΕΡΡΕΣ
Από τον μαθητή του ΣΤ΄4 Θανάση Δ.

Η καταγωγή μου είναι από το νομό Σερρών και συγκεκριμένα από ένα χωριό, τα Καλά Δέντρα. Το χωριό μου βρίσκεται δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά της πόλη των Σερρών και χρονολογείται από το 1320μ.χ. Έχουμε αρκετά έθιμα που σχετίζονται με φαγητά και γιορτές.
Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μου είναι ο διάσημος ακανές Σερρών. Η συνταγή του βασίζεται σε απλά υλικά όπως κατσικίσιο βούτυρο, αμύγδαλα, νισεστέ, ζάχαρη, νερό και λεμόνι. Το μοναδικό αυτό λουκούμι χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και η αρχική του ονομασία ήταν (χ)ακανέ χαλβά, δηλαδή ο χαλβάς του πρίγκιπα, αφού στα τουρκικά «χακαν» σημαίνει πρίγκιπας.
  

  










 Η παρασκευή του γινόταν σε μεγάλα παραδοσιακά καζάνια. Λέγεται ότι οι Μπέηδες έβαζαν τους δούλους να ανακατεύουν το πηχτό μείγμα με ξύλινες κουτάλες μέσα στα καζάνια. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία του. Από το ρήμα «ανακατεύω», που οι Μπέηδες διέταζαν τους δούλους και την κατάφαση «Ναι», που έλεγαν οι δούλοι. Οι κάτοικοι του χωριού μου ήρθαν από την Ανατολική Ρωμυλία της Θράκης και έφερνα μαζί τους το παραδοσιακό φαγητό της «Μπάμπο».. Την προπαραμονή των Χριστουγέννων σχεδόν σε κάθε σπίτι του χωριού σφάζανε ένα  γουρούνι και από αυτό, πέρα από το κρέας,  έπαιρναν και μαγείρευαν τα έντερα του γουρουνιού. Τα γεμίζανε με ρύζι, κρέας από το γουρούνι και διάφορα μυρωδικά. Μετά την λειτουργία των Χριστουγέννων πηγαίνανε στο σπίτι και τρώγανε όλοι μαζί την Μπάμπο.


                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου