About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Γνωρίζετε ότι το φυτό Lotus berthelotii θεωρείται εντελώς εξαφανισμένο στην άγρια φύση, ωστόσο, καλλιεργείται και διατίθεται στο εμπόριο, πράγμα που επιτρέπει ακόμα και κι εσείς να έχετε ένα;
  Το Lotus berthelotii, είναι ένα είδος του γένους Lotus της οικογένειας των ψυχανθών (Fabaceae). Το γένος Lotus περιλαμβάνει περισσότερα από 100 είδη, τα οποία ονομάζονται κοινώς λωτοί, αν και δεν σχετίζονται με τον υδρόβιο ασιατικό λωτό (Nelumbo).
 Το όνομα του γένους Lotus προέρχεται από το ελληνικό όνομα Λωτός που χρησιμοποιήθηκε από τον Διοσκουρίδη για ορισμένα Ψυχανθή. Το όνομα του είδουςberthelotii δόθηκε από τον Marcelin Berthelot, Γάλλο χημικό του 19ου αιώνα.
  Το Lotus Berthelotii, γνωστό ως ράμφος του παπαγάλου, Κοραλλένιο Πετράδι και Ράμφος του πελεκάνου, είναι ένα πολυετές φυτό, ενδημικό στα Κανάρια Νησιά. Είναι είδος υπό εξαφάνιση στην άγρια φύση, με λίγα μόνο αντιπροσωπευτικά φυτά. Από το 1884 είχε ήδη χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά σπάνιο» και ίσως η συλλογή του να επιτάχυνε τη μείωση του πληθυσμού του.
  Το Lotus berthelotii έχει ιδιαίτερη εμφάνιση, με φύλλα που χωρίζονται σε 3-5 λεπτότερα φυλλάρια, κάθε φυλλάριο έχει 1-2 εκ. μήκος με 1 χιλ. πλάτος και καλύπτονται με πυκνές και λεπτές ασημένια τρίχες. Τα λουλούδια έχουν χρώμα πορτοκαλο-κόκκινο με κόκκινο, μοιάζουν στο σχήμα με μοσχομπίζελο, αλλά είναι λεπτότερα με 2-4 εκ. μήκος και 5-8 χιλιοστά πλάτος.
  Τα λουλούδια του Lotus berthelotii, όπως και ορισμένων άλλων ειδών στα Κανάρια Νησιά, φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στην επικονίαση των πτηνών. Κάποτε πίστευαν ότι οι αρχικοί επικονιαστές αυτών των φυτών (και σε άλλα γένη, όπως τα Isoplexis και Canarina) ήταν πουλιά του γένους Sunbirds που είχε εξαφανιστεί στις Καναρίους Νήσους, εξηγώντας γιατί είναι σπάνια αυτά τα φυτά και θεωρούνται απειλούμενα είδη (Vogel 1954, Vogel et al. 1984, Valido et al. 2004). Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα φυτά επικονιάζονται επαρκώς και από μη εξειδικευμένα πουλιά, επισκέπτες λουλουδιών, όπως ο Φυλλοσκόπος των Καναρίων Νήσων (Phylloscopus canariensis) και στην πραγματικότητα παρουσιάζουν κάποιες ειδικές προσαρμογές στις σπάνιες επικονιάσεις από αυτά τα πουλιά, όπως η εκτεταμένη διάρκεια ζωής του άνθους. 
Ωστόσο, ο καλλιεργούμενος πληθυσμός που μελετήθηκε στο Ollerton et al. (2008) δεν απέδωσε καρπούς, αν και τα φυτά διέθεταν μεγάλες ποσότητες γύρης στο στίγμα τους. Μήπως αυτό ήταν αποτέλεσμα της κλωνοποιημένης προέλευσης των φυτών από έναν ενιαίο, ανεξάρτητο ασύμβατο κλωνικό γονότυπο; Είναι άγνωστο το αν ισχύει αυτό για όλα τα καλλιεργούμενα φυτά, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση αυτού του είδους, αν εξαφανιστεί στην άγρια φύση. Στις μέρες μας, γίνονται ακόμα πειράματα ώστε να βρεθούν νέοι επικονιαστές για τα λουλούδια, με την ελπίδα κάποτε να επανέλθει στα νησιά ο πληθυσμός τους. Αλλά από το 2008 και μετά, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία τα πειράματα και δεν έχουν παραχθεί καρποί του φυτού. Το ράμφος του παπαγάλου, ωστόσο, καλλιεργείται από παραγωγούς και διατίθεται στο εμπόριο, πράγμα που επιτρέπει ακόμα και κι εσείς να έχετε ένα!
  Το Lotus berthelotii καλλιεργείται από κηπουρούς και διατίθεται στο εμπόριο σαν καλλωπιστικό φυτό για το ασημί, βελονοειδές φύλλωμά του και τα κόκκινα άνθη του. Στολίζει παραδοσιακούς κήπους και δοχεία (αγγεία), καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και διαρκεί. Υπάρχει επίσης μια καλλιεργούμενη ποικιλία με άνθη σε χρυσό πορτοκαλί χρώμα.


Πηγή: fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου