About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Λεωφορείο... χωρίς οδηγό !!!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ. 

Διαβάστε κάτι πολύ ασυνήθιστο που συμβαίνει στην πόλη των Τρικάλων:
Παιδιά σταματούσαν στον δρόμο και ρωτούσαν τους γονείς τους τι είναι αυτό. Άλλοι φωτογράφιζαν το νέο «αξιοθέατο» της πόλης. Ορισμένοι, πιο κακοπροαίρετοι, δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους. Ολα αυτά συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη των Τρικάλων όπου έλαβε χώρα μια παγκόσμια συγκοινωνιακή καινοτομία. Το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό πραγματοποίησε το παρθενικό, δοκιμαστικό δρομολόγιο στους δρόμους των Τρικάλων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Τρικκαίων και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η προετοιμασία της πόλης, αλλά κυρίως των κατοίκων της, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Σύμφωνα με στελέχη της e-trikala η συμπεριφορά του κοινού ήταν αρκετά θετική το πρώτο απόγευμα λειτουργίας του προγράμματος. Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι την Παρασκευή δεν θα πρέπει να σταθμεύσουν τα οχήματά τους κατά μήκος της διαδρομής των λεωφορείων, υπόδειξη στην οποία υπάκουσε το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών της πόλης. Οι πιο «αντιδραστικοί» αγνόησαν τα πρώτα δρομολόγια του λεωφορείου, ωστόσο κατά τη δεύτερη ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του λεωφορείου χωρίς οδηγό, δεν υπήρχε ούτε ένα Ι.Χ. σταθμευμένο σε σημείο που να ενοχλεί το καινοτόμο αυτό όχημα.
Η καινοτομία στην περίπτωση των Τρικάλων είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CityMobil 2 και την πρώτη παγκοσμίως που τολμά να δρομολογήσει οχήματα, άνευ οδηγού, εντός αστικού ιστού. Και αυτό γιατί οι άλλες τέσσερις πόλεις - Μιλάνο (Ιταλία), Λεόν (Ισπανία), Λα Ροσέλ (Γαλλία) και Βαντάα (Φινλανδία) - δρομολογούν τα οχήματα χωρίς οδηγό σε σημεία εκτός αστικού ιστού. Συγκεκριμένα στην Ιταλία κινήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής. Τα οχήματα παραχωρούνται από τους δύο κατασκευαστές εταίρους του προγράμματος.
Τα δοκιμαστικά δρομολόγια ξεκίνησαν στα Τρίκαλα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβάτες και διήρκεσαν έως και την Κυριακή 20 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, τα κανονικά δρομολόγια, μετ’ επιβατών, αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, οπότε κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από μέσα την εμπειρία της μετακίνησης με όχημα χωρίς οδηγό.



Πηγή: http://www.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου