About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κυριακάτικη επίσκεψη στον Κούλε ή ROCCA A MARE

Από τις μαθήτριες του Ε4 Αριάνθη Π. και Ειρήνη Μ.

            Την Κυριακή 5 Μαρτίου, δύο τάξεις του σχολείου μας, το Ε3 και το  Ε4, έδωσαν ραντεβού για μια διαφορετική επίσκεψη – ξενάγηση στο ενετικό κάστρο Κούλε της πόλης μας. Την ξενάγηση ανέλαβε η κα Ρένα Καμπιτάκη. Σας μεταφέρουμε κάποιες από τις πληροφορίες που μάθαμε.

            Το Ενετικό Φρούριο, ήταν γνωστό με το όνομα Κούλες ή αλλιώς Rocca a Mare που σημαίνει Φρούριο στη θάλασσα. Το κάστρο χτίστηκε για να προστατεύει την πόλη από επιθέσεις. Το κάστρο κάλυπτε επιφάνεια 3.600 τ.μ. Επειδή όμως η επιφάνεια στην οποία χτίστηκε ήταν μικρότερη, για να τη μεγαλώσουν αναγκάστηκαν να μεταφέρουν  υλικά από το μικρό νησάκι Ντία (νησί του Δία) αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές.


Το κάστρο έχει πολλά διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα αυτά φωτίζονταν και αερίζονταν από ειδικά ανοίγματα στην οροφή τους, τα οποία κατέληγαν στο δώμα του φρουρίου. Το φρούριο έχει εξοπλιστεί με κανόνια στις κανονιοθυρίδες του, που βλέπουμε ακόμη και σήμερα να ανοίγονται στους τοίχους μέσα και έξω από το κτίριο.

Πάνω από την κύρια είσοδο του φρουρίου υπάρχει το έμβλημα της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας, ένα φτερωτό λιοντάρι. Το πρώτο έμβλημα εντοιχίστηκε το 1533 στην κύρια, δυτική όψη, πάνω από την κεντρική πύλη. Έχει ύψος 5,10μ. και πλάτος 3,70μ.

  Το  κτίριο έχει μεγάλη ιστορία που σίγουρα θα μείνει στα βάθη της καρδιάς μας για χρόνια, αιώνες…  Το Ηράκλειο είναι μία πόλη ιστορική.

  

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου