About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Φαράγγι Πατσού

απο τις μαθήτριες του Στ1 Σταυρούλα Ρ. και Χαρά Ε.

   Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας. Επίσης, λένε πως η Κρήτη μοιάζει με φραντζόλα ψωμί γεμάτη χαρακιές, αφού κατά μήκος της υπάρχουν πολλά φαράγγια. Ένα απ’ αυτά είναι το φαράγγι της Πατσού. 

  Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. Τo φαράγγι είναι εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία.

Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει "αγίασμα". Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.

Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της περιοχής. Το χωριό Πατσός Βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ. Γύρω του ευρίσκονται τα χωριά Καρίνες, Σπήλι και Γερακάρι. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση. Όλη η βλάστηση και οι καλλιέργειές του οφείλονται στις πολλές πηγές νερού που διαθέτει, ενώ τρέχει πολύ καλής ποιότητας νερό ολόκληρο το χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου