About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η ομπρέλα του μέλλοντος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ. 

 Πώς γίνεται μία απλή ομπρέλα να μπορεί να προβλέψει τι καιρό θα κάνει; Αν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θα μάθετε περισσότερα για την ομπρέλα του μέλλοντος.
 Μια ομάδα Γάλλων παρουσιάζει την ομπρέλα του μέλλοντος, η οποία γίνεται πολύ πιο έξυπνη και κάνει περισσότερα από το να σας προστατεύει από τη βροχή. Διαθέτει κάποιους αισθητήρες, που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης, τη θερμοκρασία, την υγρασία και ανάλογα ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη της για τις πιθανότητες να υπάρξει βροχόπτωση μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Αποφάσισα να σας γράψω λίγα λόγια για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσιάζοντας ένα όμορφο φωτογραφικό λεύκωμα του  Γερμανού Άλμπερτ Μάγιερ, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.
 Ήταν η νέα τέχνη της εποχής: Η φωτογραφία. Ξεχωριστός εκπρόσωπος των διάσημων φωτογράφων που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα είναι ο Γερμανός Άλμπερτ Μάγιερ (Δρέσδη 1857- 1924 ), ο οποίος ήδη από το 1895 είχε αναλάβει τη θέση του επίσημου φωτογράφου της γερμανικής αθλητικής αποστολής που θα ταξίδευε στην Αθήνα. Το φωτογραφικό λεύκωμά του αναγγέλθηκε από τον Τύπο της εποχής πριν από την δημιουργία του αφού η ελληνική εφημερίδα της Τεργέστης «Ημέρα» αλλά και η αθηναϊκή «Ακρόπολις» το παρουσίασε ως την δημιουργία που θα αποτελούσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές τις εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κουκουβάγια

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 1  Η κουκουβάγια είναι ένα από τα αγαπημένα μου ζώα. Έτσι αποφάσισα να βρω πληροφορίες και να τις μοιραστώ μαζί σας.
  Κουκουβάγια ή γλαύκα ονομάζεται κάθε μέλος της βιολογικής τάξης Γλαυκόμορφα (Strigiformes), η οποία ανήκει στην ομοταξία των Πτηνών (Aves) και περιλαμβάνει περίπου 200 είδη αρπακτικών και στην πλειονότητά τους νυκτόβιων πουλιών.

Κεράσι,για... αϋπνία και μυική αποκατάσταση!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 2  Η καταπολέμηση της αϋπνίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην σύγχρονη κοινωνία, καθώς ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από αυτήν και ένας στους πέντε δεν κατορθώνει να μείνει αποκοιμισμένος επί περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ. 
  Έχει βρεθεί ότι ένα ποτήρι χυμό κερασιού το πρωί και ένα το απόγευμα είναι η καλύτερη λύση για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο.

Ποια γλώσσα θα μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι το 2050;

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Η κινεζική, η αγγλική και η ισπανική είναι οι τρεις γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο σήμερα στον πλανήτη και φυσικά η κατάκτηση αυτή δεν έχει να κάνει με τη γοητεία ή την ευκολία των τριών αυτών γλωσσών όσο και με πληθυσμιακά κριτήρια.
 Με αυτά τα δεδομένα, εάν κάποιος ρωτούσε στη συνέχεια “ποια θα είναι η γλώσσα που θα μιλιέται από περισσότερους το 2050″, κάποιος θα επέλεγε μία από τις τρεις.
Λογικό αλλά και όχι και σωστό.

Τα σημαντικά οφέλη της αγκαλιάς!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

periega.gr - Τα σημαντικά οφέλη της αγκαλιάς!  Συχνά αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον για να δείξουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε ή όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε.
  Κάθε φορά που αγκαλιάζουμε ειλικρινά κάποιον στην πραγματικότητα μεταφέρουμε την αγάπη και τη χαρά μας που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια.
  Δείτε παρακάτω τα καταπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας, όταν αγκαλιάζουμε έναν άλλον άνθρωπο.

Μην ξεχάσετε! Μεθαύριο 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ είναι η ημέρα δωρεάν παγωτού!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Για 8η χρονιά, το Free Cone Day στην Ελλάδα, στις 12 Απριλίου! H Ημέρα Δωρεάν Παγωτού ξεκίνησε πριν από 37 χρόνια όταν ο Ben και ο Jerry, ιδρυτές των Ben & Jerry’s, θέλησαν να βρουν τον τρόπο για να πουν ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στους φίλους των παγωτών τους.
 Τον βρήκαν, κερνώντας τους τις απίθανες γεύσεις Ben & Jerry’s! Πιο νόστιμη ιδέα δεν υπάρχει, συμφωνείτε; 
  Μπορείτε, λοιπόν, να απολαύσετε όσο δωρεάν παγωτό θέλετε στα παρακάτω σημεία:

Street dance

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ευγενία Μ.


  Το Street dance αναφέρεται σε στυλ χορού-ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης-που εξελίχθηκε έξω από στούντιο χορού σε οποιοδήποτε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο, όπως σε δρόμους, πάρτυ, νυχτερινά κέντρα και σχολεία.
 Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές.
 Αυτοί οι χοροί είναι ένα μέρος της κουλτούρας της γεωγραφικής περιοχής που προέρχονται. Δύο παραδείγματα του street dance περιλαμβάνουν το Β-boying (breakdancing), το οποίο προέρχεται από την Νέα Υόρκη και το Shuffle Μελβούρνης από την Αυστραλία.

Τips για την κουζίνα που θα σας λύσουν τα χέρια!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.
  Μικρά μυστικά που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή σοφίας, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν και σίγουρα θα απλοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας στην κουζίνα.  Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρόνο, ενώ το μαγείρεμα θα γίνει ευκολότερο και το φαγητό θα παραμείνει φρέσκο για περισσότερο χρόνο…
1. Κρατήστε μαλακό το κέικ

Το ασβέστιο στον οργανισμό μας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Άννα Π.

Ενσωματωμένη εικόνα 2  Ποιος θα φανταζόταν ότι η αυστηρή μακροβιοτική διατροφή που ακολουθούσε πιστά η διάσημη ηθοποιός Gwyneth Paltrow θα γινόταν η αιτία να εμφανίσει οστεοπενία λίγο μετά τα 30 της;
 Κανείς. Ούτε βέβαια και η ίδια, αφού, σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση, οι περισσότερες γυναίκες, συγκεκριμένα το 94% από εμάς, δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία στην υγεία του σκελετού μας. Γεγονός που δεν θα ήταν τόσο κακό αν -και πάλι σύμφωνα με έρευνες του ίδιου αμερικανικού ιδρύματος- η 1 στις 5 γυναίκες δεν είχε οστεοπενία ή χαμηλή οστική πυκνότητα ακόμα και πριν από την ηλικία των 30 ετών!
  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιος μας κλέβει το ασβέστιο; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση;

Τι σχέση έχει η Apple με τον Πάμπλο Πικάσο;

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Τι σχέση μπορεί να έχει η τεχνολογία και η τέχνη; Οι εραστές της τέχνης απαρνούνται την τεχνολογία αλλά οι λάτρεις της τεχνολογίας εμπνέονται από την τέχνη. Είναι μία σχέση μίσους και πάθους!
  Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν μάλιστα οι υπάλληλοι της Apple οποίοι παρακολουθούν το εσωτερικό πρόγραμμα κατάρτισης της εταιρείας, γνωστό και ως «Πανεπιστήμιο της Apple» όπου μαθαίνονται οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε ο διάσημος ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της τέχνης.
  Ο εκπαιδευτής στο μάθημα «Σούπερ-μυστική πορεία για το πώς η Apple κάνει τα πράγματα» παρουσιάζει τη διάσημη σειρά, τις 11 λιθογραφίες του Πάμπλο Πικάσο, «The Bull».

Iσορροπημένη διατροφή...

Ενσωματωμένη εικόνα 1
από την μαθήτρια του ΣΤ3, Άννα Π.

  Έχει σήμερα επιστημονικά αποδειχτεί ότι η εμφάνιση παχυσαρκίας και διαφόρων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α., σχετίζονται με τη διατροφή του ανθρώπου σε ορισμένα κρίσιμα ηλικιακά στάδια της ζωής του.
  Διατροφικά κρίσιμες ηλικίες είναι η βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία (από 0-5 ετών), η προεφηβική και εφηβική ηλικία (8-15 ετών), ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διατροφή κατά την εμβρυϊκή ζωή, δηλαδή στη κοιλιά της μητέρας, μέσω της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.
  Η σωστή διατροφή κατά τη βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την εξασφάλιση ομαλής και πλήρους ανάπτυξης του παιδιού, και όπως τελικά φαίνεται και για την πρόληψη εμφάνισης διαταραχών στη μετέπειτα ζωή του.

Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Γνωρίζετε ότι το φυτό Lotus berthelotii θεωρείται εντελώς εξαφανισμένο στην άγρια φύση, ωστόσο, καλλιεργείται και διατίθεται στο εμπόριο, πράγμα που επιτρέπει ακόμα και κι εσείς να έχετε ένα;
  Το Lotus berthelotii, είναι ένα είδος του γένους Lotus της οικογένειας των ψυχανθών (Fabaceae). Το γένος Lotus περιλαμβάνει περισσότερα από 100 είδη, τα οποία ονομάζονται κοινώς λωτοί, αν και δεν σχετίζονται με τον υδρόβιο ασιατικό λωτό (Nelumbo).
 Το όνομα του γένους Lotus προέρχεται από το ελληνικό όνομα Λωτός που χρησιμοποιήθηκε από τον Διοσκουρίδη για ορισμένα Ψυχανθή. Το όνομα του είδουςberthelotii δόθηκε από τον Marcelin Berthelot, Γάλλο χημικό του 19ου αιώνα.

Ο Μονόκερος

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

  Ο Μονόκερος, ένα μυθικό ζώο που έχει ρίζες ελληνικής αλλά και σκανδιναβικής μυθολογίας. Κι όμως τον συναντούμε σε ινδικές ιστορίες και σχεδόν σε μύθους σε ολόκληρο τον κόσμο.
  Μπορούμε να αναζητήσουμε τον πρόδρομο του Μονόκερου στην ελληνική μυθολογία, όπου αναφέρει ότι ο Δίας, ανατράφηκε από την Αμάλθεια, μια κατσίκα που αργότερα, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης του Θεού, μεταμορφώθηκε στον αστερισμό Capella (λατινικά: κατσίκα). Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, ο Θεός έσπασε ένα από τα κέρατα και μέσα από αυτό ξεχύθηκε άφθονο φαγητό. Στις μεταγενέστερες εποχές το κέρας έγινε γνωστό ως κέρας της αφθονίας.
  Σαν σύμβολο του φεγγαριού, το πλάσμα αυτό ανήκε στη Θεά Άρτεμη (στα λατινικά Diana), που ήταν Θεά της σελήνης και του κυνηγιού.

Οι Πλανήτες

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

  Οι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος κατά σειρά από τον Ήλιο, και με σήμανση των πλανητών νάνων. Οι αποστάσεις δεν είναι υπό κλίμακα.
  Πλανήτης, σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ονομάζεται κάθε ουράνιο σώμα που: (α) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από κάποιο άλλο σώμα, (β) διαθέτει επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και (γ) κυριαρχεί στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινείται. Το σώμα που καλύπτει τα πρώτα δύο κριτήρια αλλά όχι αυτό της κυριαρχίας στην τροχιά του, όταν δεν είναι δορυφόρος, λέγεται «πλανήτης νάνος».

Η ιστορία του Facebook

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Η ιστορία της δημιουργίας του Facebook, της πιο δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είναι γεμάτη φήμες, αντεγκλήσεις και μηνύσεις.
  Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η σελίδα που δημιούργησε ο φοιτητής του Harvard Mark Zuckerberg, τον Φεβρουάριο του 2004, που τότε ονομαζόταν “thefacebook.com”, αριθμεί πλέον 400 εκατομμύρια μέλη και έχει μετατραπεί σε φαινόμενο παγκοσμίως.
  Οι φήμες άρχισαν μόλις μια εβδομάδα μετά την ίδρυσή του, με τρεις συμφοιτητές του Zuckerberg να τον κατηγορούν ότι τους έκλεψε την ιδέα. Οι κατηγορίες πήραν επίσημη μορφή καθώς έγινε μήνυση στο Facebook από την εταιρεία που ίδρυσαν οι τρεις φοιτητές. Στη μήνυσή τους κατηγορούσαν τον Zuckerberg για κλοπή και απάτη και έτσι ξεκίνησε μια διαμάχη που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ουράνιο τόξο

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

Διπλό ουράνιο τόξο
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό.
 Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.
  Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.


Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο από τις αρχές του 20ού αιώνα:
  • Χιλή, 1960, 9,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι. Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
  • Αλάσκα, 1964, 131 νεκροί σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ.
  • Ινδονησία, το 2004. Ο καταστροφικός σεισμός των 9,1 Ρίχτερ. Ακολούθησε τσουνάμι. 230.000 άνθρωποι πέθαναν σε δεκάδες χώρες. Σχεδόν 42.000 ήταν οι αγνοούμενους.
  • Ιαπωνία, 2011, 9 Ρίχτερ που προκάλεσαν τσουνάμι σκοτώνοντας 18.000 άτομα. Tο τσουνάμι που ακολούθησε και κατέστρεψε την περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά) προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ένα σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
  • Ρωσία, 1952, 9 Ρίχτερ. Προκάλεσε πολλές ζημιές και τσουνάμι. Αναφορές για πάνω από 2.300 νεκρούς.

Μαύρη τρύπα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «μαύρη».
 Ο όρος μαύρη τρύπα (black hole) είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Γουίλερ (John Wheeler). Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Πανσέληνος

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.
Η πανσέληνος, όπως παρατηρείται από τη Γη.

  Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
 Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ' ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Οι “πράσινες” στέγες της Εποχής του Σιδήρου!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Τα σπίτια με τις “πράσινες” στέγες έχουν μακρά ιστορία στον πλανήτη, αφού πολλούς αιώνες πριν γίνουν της… μόδας, οι Ισλανδοί κατασκεύαζαν φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες σε όλο το νησί τους.
  Τα παραδοσιακά Turf Houses, δηλαδή σπίτια με χλοοτάπητα στην οροφή τους, είναι γνωστά από την Εποχή του Σιδήρου, αφού οι κάτοικοι κατασκεύαζαν κατοικίες με πέτρα, ενώ η στέγη αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από τύρφη και διάφορα πράσινα φυτά.

Η Χαμένη Ατλαντίδα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

Ο μύθος και τα τελευταία ευρήματα.
  Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία. Από τους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος και Κριτίας» όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά, έως και σήμερα, το ακμάζον μυθικό νησί«πέρα από τις Ηράκλειες στήλες» που μοιάζει με ήπειρο, η ναυτική υπερδύναμη που βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος, δημιουργεί ερωτήματα για το αν υπήρξε πραγματικά ή πού μπορεί να βρίσκεται.

Ο Όλυμπος

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

  Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο.

Ο 100ος Γύρος της Φλάνδρας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.

  25 ομάδες – με 8 αθλητές η καθεμία – θα δώσουν το παρόν στην πόλη Bruges, σήμερα, Κυριακή 3 Απριλίου, για την διεξαγωγή του 100ου Γύρου της Φλάνδρας.
  Ο Γύρος της Φλάνδρας γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια διεξαγωγής του και η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι γιορτινή, όπως κάθε χρόνο, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο αγώνα του Βελγίου και μία εκ των δύο κορυφαίων «κλασικών», μαζί με το Paris Roubaix.

Μια όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!  Το Waw an Namus είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας που βρίσκεται σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Λιβύης, βαθιά στην έρημο Σαχάρα και περιβάλλεται από ένα σκουρόχρωμο στρώμα στάχτης. Στη βάση της καλντέρας, όμως, υπάρχουν τρεις «χρωματιστές» λίμνες που περιβάλλονται από πλούσια βλάστηση, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο που κανείς δεν περιμένει να συναντήσει εκεί.

Ένα ρομαντικό βαλς

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Πηγαίνω εδώ και πέντε χρόνια πιάνο και μου αρέσει πολύ!!! Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ωραίο βαλς του Τσαϊκόφσκι!! Ελπίζω να σας αρέσει!!!


2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Σήμερα 2 Απριλίου είναι όπως και κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. 
 Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.