About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η ομορφιά των παγωμένων λιμνών στον κόσμο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες
 Οι λίμνες γοητεύουν πάντα με τη γαλήνη και την ηρεμία που νιώθεις δίπλα τους, ενώ το τοπίο ολόγυρα συμπληρώνει ιδανικά το κάδρο της φύσης! Όταν όμως η βαρυχειμωνιά καταφτάνει, το θέαμα περνάει σε άλλη διάσταση. Από τις πάπιες που κάνουν περίπατο στη “γυάλινη” πίστα της Κερκίνης ως τα “παγωμένα λουλούδια” ή τις φυσαλίδες πάγου σε λίμνες στις ΗΠΑ, αυτά τα υδάτινα κομμάτια του κόσμου μεταμορφώνονται σε εξωπραγματικά τοπία, ντυμένα στα λευκά και προκαλούν τα κλικ των φωτογράφων. Δείτε στη συνέχεια μερικές από τις πανέμορφες παγωμένες λίμνες στον κόσμο.

Η ανατολή του ήλιου στον Άρη!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

  Η ανατολή του ήλιου είναι έτσι ή αλλιώς ένα μαγευτικό φαινόμενο που εντυπωσιάζει τους θεατές. Πόσω μάλλον όταν αυτή είναι τραβηγμένη στον Άρη. Μια συλλογή εικόνων από το μοναδικό αυτό θέαμα παρουσίασε η NASA και μας εξέπληξε. Η ομορφιά του τοπίου είναι ιδιαίτερη αφού ως γνωστόν η ανατολή του ήλιου στον Άρη διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι στην Γη. Το κόκκινο τοπίο σε συνδυασμό με το φως δημιουργούν ένα απόκοσμο θέαμα όπου εδώ κυριολεκτικά μπορούμε να σημειώσουμε πως… έρχεται από άλλον πλανήτη…

Το παιχνίδι Γκο

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Σταύρο Α. και Στέφανο Ρ.
 Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Το όνομα του είναι ΓΚΟ.
 Πολλοί παίκτες και προγραμματιστές πίστευαν ότι οι υπολογιστές δεν θα κέρδιζαν ποτέ τους ανθρώπους στο κινεζικό επιτραπέζιο Γκο, μακράν πιο περίπλοκο από το σκάκι. Κι όμως, ένας αλγόριθμος μάθησης της Google νίκησε για πρώτη φορά επαγγελματία παίκτη, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 1 δευτερόλεπτο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Αν έχετε δυσκολίες να λύσετε τον Κύβο του Ρούμπικ, θα γνωρίζετε φυσικά ότι δεν είστε οι μόνοι. Ίσως γι’ αυτό δύο μηχανικοί λογισμικού έφτιαξαν την απόλυτη μηχανή επίλυσης του τρισδιάστατου μηχανικού παζλ, η οποία μπορεί να το λύσει σε κάτι περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο! Οι μηχανικοί Τζέι Φλάτλαντ και Πολ Ρόουζ από το Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέβασαν ένα βίντεο στο YouΤube με το οποίο επιδεικνύουν την ικανότητα του ρομπότ τους να επιλύει τον Κύβο σε χρόνο ρεκόρ.

Πώς είναι να ζεις στην πιο παγωμένη πόλη του κόσμου;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Το Norilsk βρίσκεται στη Σιβηρία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και αποτελεί την πιο παγωμένη πόλη στον κόσμο. Ο φωτογράφος έφτασε εκεί με σκοπό να περπατήσει στους παγωμένους δρόμους, να δει πώς ζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους… “Οι άνθρωποι εδώ ζουν κυριολεκτικά στην κατάψυξη αφού η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και -55 βαθμούς Κελσίου, ενώ 2 μήνες τον χρόνο εδώ υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Η ψυχρή περίοδος διαρκεί για περίπου 280 μέρες το χρόνο, με περισσότερες από τις 130 να επικρατεί χιονοθύελλα.

Το «Χέρι του Θεού» στον ουρανό της Πορτογαλίας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Ένα τρομακτικό σύννεφο έκανε την εμφάνισή του τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 πάνω από το νησί Μαδέρα προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα στους κατοίκους. Ο φωτεινός πορτοκαλί σχηματισμός έμοιαζε σαν γροθιά που έχει πάρει φωτιά! Το σύννεφο εντοπίστηκε αρχικά από τον blogger Rogerio Pacheco που τράβηξε και τις πρώτες φωτογραφίες, αναρτώντας τες στα social media. Το σύννεφο ονομάστηκε το «Χέρι του Θεού», ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που το παρομοίωσαν με κομήτη από video game. Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο αυτό δεν το συναντά συχνά κανείς…

Τέιδε . . . Ένα ενεργό ηφαίστειο !

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Πελαγία Τσ.

 Το Τέιδε είναι ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Τενερίφη (Κανάρια νησιά, Ισπανία). Με ύψος 3.718 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 7.000 μέτρα πάνω από το θαλάσσιο πυθμένα, είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ισπανία και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο μετρώντας από τη βάση του, μετά τα Μάουνα Κέα και Μάουνα Λόα, που βρίσκονται στο νησί της Χαβάης.

Χρωματοσφαίριση... ένα από τα πιο ασφαλή ομαδικά αθλήματα!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Ματθαίο Γ.

 Η χρωματοσφαίριση (αγγλικά: Paintball) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία από δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο σκοπό, συνήθως να κατακτήσουν την σημαία της αντίπαλης ομάδας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να "μαρκάρει", να διώξει δηλαδή από το παιχνίδι παίκτες της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας "μαρκαδόρους" (τα "όπλα" της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες).

Το ηφαίστειο της Νισύρου

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Ματθαίο Γ.

 Το ηφαίστειο της Νισύρου συγκαταλέγεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται σ’ ένα νοητό τόξο το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο. Η περιοχή αυτή ονομάζεται "ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου".
 Το ηφαίστειο της Νισύρου βρίσκεται στο χωριό Νικειά και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Έχει συνολικά πέντε κρατήρες με μεγαλύτερο τον "Στέφανο", διαμέτρου 260 μέτρων και βάθους 30 μέτρων. Οι πέντε κρατήρες του ηφαιστείου σχηματίζουν το οροπέδιο του Λακκίου, το οποίο δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1552.

Αίτνα... το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ευαγγελία Κ.

 Με βάση το μάθημα που κάναμε στην Γεωγραφία θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες για ένα ηφαίστειο.
 Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο.

Το τηλέφωνο και ο δημιουργός του...

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.

  Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο πομπός έχει μέσα σ' ένα σωλήνα μια μετάλλινη πλάκα μπροστά σε ηλεκτρομαγνήτη. Μόλις ακουστεί η φωνή μας επάνω στην πλάκα, αυτή αρχίζει να κάνει παλμικές κινήσεις ισχυρές ή αδύνατες, ανάλογα με τον τόνο που έχει η φωνή μας, που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη. Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηχητικά κύματα περνούν από το καλώδιο και φτάνουν στο δέκτη που έχει κι αυτός έναν ηλεκτρομαγνήτη μ' ένα διάφραγμα μπροστά του. Το διάφραγμα του δέκτη με τη σειρά του αρχίζει να έχει παλμικές κινήσεις από τα ηχητικά κύματα του πομπού που μεταδίδει ο ηλεκτρομαγνήτης.

Αντόνι Γκαουντί

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Όταν πήγα στην Βαρκελώνη γνώρισα τα έργα του Γκαουντί από κοντά. Παρακάτω θα διαβάσετε λίγες πληροφορίες για αυτόν τον μεγάλο αρχιτέκτονα!
  Ο Αντόνι Γκαουντί, σωστή προφορά Γκαουδί, (Antoni Gaudí i Cornet, 25 Ιουνίου 185210 Ιουνίου 1926) ήταν σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτονας της Αρ Νουβό.

Βιογραφία 

  Γεννήθηκε στη Ρέους, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.

Αριστοτέλης Ωνάσης

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.

  Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του Σωκράτη και της Πηνελόπης, ήταν Έλληνας κροίσος. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906. Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρρόη προς τιμήν της αδελφής του. 
  Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη.

Τζον Λόγκι Μπερντ

 από τους μαθητές του ΣΤ3, Ηλιάνα Α., Μάριο Μ.

  Ο Τζον Λόγκι Μπερντ θεωρείται ο εφευρέτης της τηλεόρασης και σήμερα η Google έχει δημιουργήσει ένα Doodle για να τιμήσει τη μνήμη του και να γιορτάσει την 90η επέτειο της πρώτης επίδειξης της τηλεόρασης!
  Ο Τζον Λόγκι Μπερντ ήταν μηχανικός, ο πρώτος στην Ιστορία που, χρησιμοποιώντας μηχανικό σύστημα σάρωσης, κατόρθωσε να αναμεταδώσει εικόνες από ένα σημείο σε άλλο, όπως κάνει η σημερινή τηλεόραση, της οποίας θεωρείται ο εφευρέτης.

Εντυπωσιακή τέχνη με σκιές!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Πελαγία Τσ.

Η κατάλληλη γωνία φωτισμού και λήψης μπορεί να δημιουργήσει υψηλή τέχνη, ανεξάρτητα από τη μορφή ή το είδος των αντικειμένων που δημιουργούν τη σκιά. Δείτε πώς μια φαινομενικά άμορφη μάζα απορριμάτων μπορεί να παράξει μια λεπτομερή παράσταση. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες.

Michael Jordan - All the Above

από τον μαθητή του ΣΤ3, Παύλο Κ.

Δείτε ένα απ' τα βίντεο του μεγαλύτερου μπασκετμπολίστα, του Michael Jordan η αλλιώς airjordan

Χρυσός Ναός (Αμριτσάρ)

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 


  Ο Χρυσός Ναός (το επίσημο όνομα για του Σιχίτες είναι Χαριμαντίρ Σαχίμπ / ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ στη γλώσσα Παντζάμπι το οποίο μεταφράζεται ως ο ναός του θεού είναι ο κύριος ναός λατρείας (γκουντβάρα) των Σιχιτών και βρίσκεται στο Αμριτσάρ, στην περιοχή Παντζάμπ βορειοδυτικά στην Ινδία. Ο Ναός ιδρύθηκε τέλους 16ου αιώνα από τον Γκουρού Ραμ Ντας και ολοκληρώθηκε από τον νεότερο υιό του Γκουρού Αρτζάν Ντεβ το 1604.

Ανέκδοτα με ζώα...

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

 Αυτά τα ανέκδοτα με ζώα θα σας διασκεδάσουν. Έχουν πολύ γέλιο και θα σας κάνουν να περάσετε ωραία! Διαβαστε τα!

Ο δολοφονος σπουργιτης

 Οδηγούσε ένας τύπος όταν άκουσε κάτι να χτυπάει στο μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου του. Σταματά ανήσυχος, κατεβαίνει και βρίσκει ένα σπουργιτάκι ξάπλα στην άσφαλτο.

Γουρούνια... τα παχουλά ζωάκια!

Από τη μαθήτρια του σΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Τα γουρούνια είναι πολύ όμορφα ζωάκια. Έτσι σκέφτηκα να ψάξω πληροφορίες γι’ αυτά!
 Ο οικόσιτος χοίρος, κοινώς γουρούνι, είναι οικόσιτο θηλαστικό ζώο που ανήκει στο γένος συς. Είναι ζώο παμφάγο. Απαντάται σε όλα τα μέρη της γης και εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του. 
 Παρά τις διαφορές τους, όλες οι φυλές γουρουνιών χαρακτηρίζονται γενικά από χοντροκομμένο και μονοκόμματο σώμα, κοντά πόδια και κωνικό κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε κοντό ρύγχος.

Αυτή είναι η 12χρονη που ξεπέρασε το IQ του Αϊνστάιν και του Χόκινγκ!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

 Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία συνηθισμένη 12χρονη. Της αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, να τραγουδά και να διαβάζει. Μόνο που αυτό το κορίτσι κατάφερε να ξεπεράσει τον Αλμπέρτ Αϊνστάιν και τον Στίβεν Χόκινγκ. 
 Η Νικόλ Μπαρ πέτυχε το απόλυτο άριστα στο τεστ IQ της Mensa, συγκεντρώνοντας 162 πόντους. Με το σκορ της, ξεπέρασε κατά δύο πόντους τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ και κατά πολλούς περισσότερους εκείνο του πατέρα της, με τον οποίο έκαναν ταυτόχρονα το τεστ πριν από μερικές εβδομάδες. 

English customs!!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

 In England, Christmas starts early. On Christmas Eve and on 25th December everything is close. The English decorate their homes with Alexandrian plants around fireplaces in bright red and twigs of mistletoe hung from the ceiling. Following the tradition ,whoever found underneath the mistletoe must exchange kisses with his favourite person. On Christmas Day the whole family has dinner with friends but every family in England has the traditional dish, the stuffed turkey. 

Γνωρίστε τα 10 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 Πέρα από τον δημοφιλή Βεζούβιο που με την έκρηξή του το 79 μ.Χ. έθαψε την Πομπηία, υπάρχουν πολλά ξακουστά, όμορφα, αλλά και επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο. Ας τα γνωρίσουμε.
 Όμορφα, μεγαλόπρεπα και εξαιρετικά επικίνδυνα, κάποια ηφαίστεια του κόσμου, εκτός από το να εντυπωσιάζουν, ξυπνάνε και τους μεγαλύτερους φόβους μερικών που ο Βεζούβιος τους έχει στιγματίσει.

Στέφεν Κάρι... ένας από τους καλύτερους γκαρντ της δεκαετίας!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 O Γουόρντελ Στέφεν "Στεφ" Κάρι ο 2ος (γεν. 14 Μαρτίου 1988) είναι αμερικάνος μπασκετμπολίστας ο οποίος, σε όλη την επαγγελματική του καριέρα αγωνίζεται στο NBA ως παίκτης των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους γκαρντ της δεκαετίας, με χαρακτηριστική δεξιοτεχνία στον χειρισμό της μπάλας ενώ οι επιδόσεις του στο σουτ, ιδιαίτερα από το τρίποντο, έχουν κάνει πολλούς να τον ανάγουν ως τον κορυφαίο σουτερ στην ιστορία πάνω από παίκτες, όπως Λάρι Μπερντ, ο Ρέτζι Μίλλερ και ο Ρέι Άλλεν. Έχει κερδίσει το βραβείο του MVP στο NBA το 2015 και έχει αναδειχθεί δύο φορές All Star.Είναι κάτοχος του ρεκόρ περισσότερων εύστοχων τριπόντων σε μια σαιζόν με 286 κατά την αγωνιστική περίοδο 2014-15 σπάζοντας το δικό του ρεκόρ με 272 τρίποντα από τη σαιζόν 2012-13.

Κέβιν Ντουράντ

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 O Κέβιν Ντουράντ (γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου του 1988) είναι Αμερικανός επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ, για τους Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ στο National Basketball Association (NBA). Μετά από μια σεζόν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο Ντουράντ επέλεξε να συμμετάσχει στο Νραφτ του NBA, όπου επιλέχθηκε δεύτερος συνολικά από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς. Στην πρώτη του σεζόν κέρδισε το βραβείο NBA Rookie of the Year. Στη συνέχεια και μετά την μετακόμιση της ομάδας

Στην Ονδούρα κυριολεκτικά βρέχει... ψάρια !!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

Ένα παράδοξο φυσικό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη να συμβαίνει στην Ονδούρα και δεν παύει να εκπλήσσει. Πρόκειται για τη βροχή… ψαριών! Μελέτες που διενεργούνται επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτό το τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο.

151η επέτειος από τη γέννηση του Wilbur Scoville

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μάριο Μ.


  Η google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Wilbur Scoville για την επέτειο των 151 χρόνων από την γέννηση του Αμερικανού φαρμακοποιού τον «πατέρα» της κλίμακας Σκόβιλ.
  Ο Wilbur Scoville γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1865 στη πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
  Ήταν χημικός, βραβευμένος ερευνητής, καθηγητής φαρμακολογίας και δεύτερος αντιπρόεδρος του αμερικανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Εκπληκτικό ταξίδι στα Μετέωρα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Τα Μετέωρα είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, που μαγεύουν αμέσως τον επισκέπτη με τη θέση τους, το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα μοναστήρια που δεσπόζουν στην κορυφή των βράχων. Ένας από αυτούς, ο Elia Locandi ταξίδεψε εκεί για πρώτη φορά το 2010 και από τότε έρχεται συχνά. “Τότε ήθελα να φτιάξω το portfolio μου στην ταξιδιωτική φωτογραφία και το μέρος αυτό ήταν ιδανικό. Μετά την πρώτη επίσκεψη ήρθα ξανά και ξανά… Αυτή τη μαγεία θέλω τώρα να μεταφέρω και σε άλλους μέσα από το βίντεο”, λέει ο ίδιος που με τη βοήθεια ενός drone μάς ταξιδεύει πάνω από τα Μετέωρα…

Οι πάγοι θα λιώσουν αλλά η Ελλάδα θα… επιπλέει!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Ακόμα και όταν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, που υπολογίζονται σε πέντε εκατομμύρια κυβικά μίλια, και ολόκληρες περιοχές της Γης σκεπαστούν από θάλασσα, η Ελλάδα θα επιπλέει! Βέβαια θα χρειαζόταν 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, το 80% των οποίων βρίσκεται στην Ανταρκτική, όμως ακόμη και στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο εξαιτίας μιας δραματικής αλλαγής στο κλίμα, η Ελλάδα θα είχε… μικρές απώλειες!

Ο Διαμαντίδης για το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στηρίζει μέσω της κάμερας του Mega την καμπάνια για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες που άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου
 Η καμπάνια που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου από ακτιβιστές,έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 261.000 υπογραφές!

Πανέμορφα μονοπάτια στη φύση!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Ιταλία
 Περίπατοι μέσα στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και ανθισμένα λουλούδια, σε σκηνικό από όλες τις εποχές αποτελούν αναζωογονητικό στοιχείο στη ζωή των κατοίκων των πόλεων – και όχι μόνο. Η φύση ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται τους περίπατους σε πανέμορφα μονοπάτια που μοιάζουν βγαλμένα από σελίδες παραμυθιών. Το τοπίο συμπληρώνεται από λίμνες, ποτάμια και τον ορίζοντα στο βάθος που διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο. Πρωί, σούρουπο ή νύχτα οι βόλτες είναι εξαιρετικές και το σκηνικό θαυμαστό… 

Παρκούρ

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Το παρκούρ είναι ένα άθλημα που μου αρέσει πολύ ας δούμε κάποια πράγματα για αυτό το άθλημα.
Το παρκούρ (γαλλικά και αγγλικά: parkour), γνωστό και ως Τέχνη της Κίνησης, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ).

Ο διάβολος της Τασμανίας

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 
  Ο διάβολος της Τασμανίας (Sarcophilus harrisii, Σαρκόφιλος του Χάρις) γνωστός και ως δαίμονας της Τασμανίας και σαρκόφιλος είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που, πλέον, συναντάται μόνο στην νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας, Τασμανία.
  Ο διάβολος της Τασμανίας είναι το μόνο επιζών μέλος του γένους Σαρκόφιλος (Sarcophilus). Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες και μετά την εξαφάνιση της θυλακίνης (Thylacinus cynocephalus) το 1936 είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο.

Μπαλέτο! Διδάσκει πειθαρχία και δομεί το σώμα του παιδιού...

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α. 

  Το μπαλέτο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα και σκέφτηκα να σας πω δυο λόγια για αυτό.
Μπαλέτο! Χάρη, κίνηση, ευλιγισία... Είναι πολύ σημαντικό το μικρό σου να μάθει να γυμνάζεται από νωρίς. Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός ωραίου σώματος, αλλά και ενός ωραίου μυαλού. 
  Μιλήσαμε με την δασκάλα μπαλέτου της σχολής Waves Dance Studio, Χριστίνα Ρόκα, και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το... πόσο σημαντικό είναι το μπαλέτο, τι προσφέρει στο παιδί και σε τι το βοηθάει!

 "Το μπαλέτο είναι ένας τρόπος έκφρασης, εκτόνωσης και σωματικής άσκησης. Είναι μια μορφή τέχνης που καλλιεργεί πνευματικά και σωματικά όσους κάνουν και θέλουν να ακολουθήσουν μαθήματα μπαλέτου. Η σχέση της κίνησης με την κλασική μουσική είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εξασκεί το ρυθμό, την μουσικότητα, είναι προσωπική έκφραση, εμπνέει και καλλιεργεί το πνεύμα"

Τα πρώτα λουλούδια άνθισαν στο Διάστημα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.
 Ο αστροναύτης Scott Kelly ασχολείται με την κηπουρική στο Διάστημα, καταφέρνοντας πέρυσι να καλλιεργήσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τα πρώτα… διαστημικά μαρούλια. Τώρα παρουσίασαν τις πρώτες ζίνιες, ένα ανθοφόρο φυτό του γένους Ζίνια που αποτελείται από 20 είδη ετήσιων και πολυετών φυτών της οικογένειας Asteraceae (μαργαρίτα).

Πανέμορφες εικόνες από λίμνες της Ελλάδας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.
Τριχωνίδα, Αιτωλοακαρνανία

 Σχηματίζουν το δικό τους υδάτινο σύμπαν με βιότοπους στους οποίους ζουν σπάνια είδη πτηνών και φυτών, ενώ ξεχωρίζουν για τη βιοποικιλότητά τους και την ομορφιά που προσδίδουν στο τοπίο. Ελληνικές λίμνες απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα κρύβονται στις ερημιές ή απλώνονται σε πόλεις στολίζοντας με τον τρόπο τους την τοποθεσία όπου βρίσκονται. Δείτε στη συνέχεια πανέμορφες λίμνες της Ελλάδας και κάντε ένα νοητό ταξίδι στον δικό τους μαγευτικό κόσμο…

Το λιώσιμο των παγετώνων επιβραδύνει την περιστροφή της Γης!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Καναδοί επιστήμονες που μελετούν τον πυρήνα της Γης ανακάλυψαν ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επιβραδύνει την περιστροφή της. Το νερό από τους λιωμένους παγετώνες προκαλεί όχι μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά μετακινεί επίσης μάζα από τους πόλους προς τον ισημερινό, γεγονός που επιβραδύνει την περιστροφή της Γης, ενώ η βαρυτική έλξη της Σελήνης συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση. «Κατά τα τελευταία 3000 χρόνια, ο πυρήνας της Γης έχει επιταχυνθεί λίγο, ενώ ο μανδύας με την επιφάνεια έχουν επιβραδυνθεί», αναφέρει ο Mathieu Dumberry, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Πανέμορφοι φάροι στην Ελλάδα!!!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Ρόδος, Μανδράκι
 Σ’ ολόκληρη τη χώρα εντοπίζονται σήμερα πάνω από 1.400 φάροι, φανοί, φαρόπλοια και φωτοσημαντήρες, ο καθένας με τη δική του ιστορία, πολλοί απ’ αυτούς με ιδιαίτερους θρύλους και ιστορίες να τους συνοδεύουν, και όλοι, ανεξαιρέτως με τόσα και τόσα χρόνια στην πλάτη τους, να καθοδηγούν με ασφάλεια τους ναυτικούς που διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες. Και η Ελλάδα, ως έθνος πανέμορφο τοπίο… κατεξοχήν θαλασσινό, δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της μεγάλη παράδοση στους φάρους. Πανέμορφοι και “ευθυτενείς” στέκονται αγέρωχα στη θέση τους και συμπληρώνουν το πανέμορφο τοπίο…

The aliens!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Στέφανου Ρ.


Ύμνος εις την Ελευθερίαν

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

Ενσωματωμένη εικόνα 1  Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (πολυτονικά: Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν) είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο σε μέγεθος, αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους.

Οι πρόσφυγες

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Στέλλα Λ.

  Κάθε φορά που περνούσα από την πλατεία του Ηρακλείου έβλεπα πρόσφυγες. Οι Έλληνες τους αποκαλούσαν ''ξένους'' και κάθε φορά τους προσπερνούσαν με μίσος. Ποτέ δεν κατάλαβα την νοοτροπία των ανθρώπων. Απορούσα πως κανείς δεν τους βοηθούσε! Για μένα αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες! Πιστεύω πως θέλει μεγάλο θάρρος να εγκαταλείψεις την πατρίδα σου, την οικογένειά σου και να πας με ένα σαπιοκάραβο σε μια ξένη χώρα,  μη γνωρίζοντας το μέλλον σου. Κανένας δεν θα ήθελε μια τέτοια φρικτή μοίρα.

Η καταστροφή της ζωής μας από την τεχνολογία

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

  Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εθισμένος στην τεχνολογία, ακόμη και αν δεν το γνωρίζει. Η ζωή μας είναι τόσο έντονα συνδεδεμένη με τη χρήση κάθε νέας τεχνολογικής ανακάλυψης που κάνει την εμφάνισή της στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τη φανταστούμε χωρίς αυτή


Ο τροπικός κυκλώνας

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

  Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας και στον Βόρειο Ατλαντικό hurricane, ονομάζεται στη Μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα. Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους στην τροπική ζώνη και την κυκλωνική φύση τους.

''Τρελές τρελές'' ιστορίες !!

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Άγγελο Σκ., Άννα Σπ., Αριστέα Ζ. Γιάννη Αγ., Γιώργο Κ., Δέσποινα Κ. Ελένη Π., Εμμανουέλλα Β, Ευαγγελία Καμ., Ευαγγελία Κ., Θωμά Ζ., Ματθαίο Γ., Μυρσίνη Κ., Πελαγία Τσ. Κ., Στέφανο Ρ., Χριστόφορο Ρ., Χρυσάνθη Δ.


 Στο μάθημα της Γλώσσας στην 7η ενότητα ''Η ζωή έξω από την πόλη'' μια εργασία μας ζητούσε, χρησιμοποιώντας τύπους από κάποια επίθετα να φτιάξουμε μια ''τρελή'' ιστορία. Τα επίθετα ήταν: διαφανής, συνεχής, επιεικής, διεθνής, αειθαλής, διαρκής και πολυτελής. 
Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τις πιο τρελούτσικες ιστορίες μας...

Ένα διαφανές μπουκάλι έχει μέσα του νερό κι η νοικοκυρά το παίρνει να ποτίσει τον αγρό. 
Να το, το αειθαλές δεντράκι εκεί πέρα παρακάτω,
πίνει συνεχώς νερό. 
Και κάθε βράδυ τα φιλαράκια του καλεί κάθονται στον πολυτελές τον καναπέ και πίνουνε καφέ 
καθώς βλέπουν το διεθνή αγώνα basket!!! 

Μυρσίνη Κ. 


Συνέντευξη από τη δασκάλα του μπαλέτου μου την κ. Εύα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

 Διαβάστε την συνέντευξη που πήρα από την κ. Εύα μια πολύ καλή δασκάλα που μου διδάσκει κλασσικό χορό…

-Γεια σας κ. Εύα! Θα μπορούσα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις;

-Φυσικά! 

-Πόσα χρόνια διδάσκετε μπαλέτο; 

-6 χρόνια περίπου. 

-Ποιο είδος χορού έχετε σπουδάσει; 

Μια τεράστια χαράδρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητα και άγνωστα γεωλογικά θαύματα στη Γη. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα πως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας πολύ σημαντικής και εντυπωσιακής ανακάλυψης. Μια νέα επιστημονική μελέτη, ισχυρίζεται πως ένα τεράστιο σύστημα, δύο φορές μεγαλύτερο από το διάσημο Grand Canyon, βρίσκεται θαμμένο κάτω από ένα στρώμα πάγου στην Ανταρκτική. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε αυτό θα είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου. Το φαράγγι, που οι επιστήμονες εντοπίζουν στην ανατολική Ανταρκτική, σε περιοχή γνωστή ως Princess Elizabeth Land, πιστεύεται ότι έχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μήκος και βάθος που σε κάποια σημεία φτάνει το ένα χιλιόμετρο.

Ένα κλασικό κομμάτι... για χαλάρωση!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.


Υπάρχουν όμορφα κομμάτια ένα από αυτά είναι και το παρακάτω… Μπορείς να το ακούς καθώς μελετάς ή όταν θέλεις να χαλαρώσεις!Ξυπνητήρι δεν κλείνει αν δεν σηκωθείς!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Αυτό το “έξυπνο” χαλάκι-ξυπνητήρι τοποθετείται μπροστά από το κρεβάτι. Την ώρα που το έχετε ρυθμίσει να χτυπήσει ξεκινά να κάνει έναν δυνατό θόρυβο ο οποίος δεν σταματάει παρά μόνο μόλις πατήσετε πάνω του με τα δυο σας πόδια! Σχεδιασμένο από τον Winson Tam, το “Ruggie” είναι ένα ευαίσθητο στην πίεση ξυπνητήρι που σας αναγκάζει να σηκωθείτε πάραυτα από το κρεβάτι.

Η άγρια ομορφιά της Παταγονίας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Η ομορφιά της Παταγονίας μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, γνωστή για τις μεγάλες ερήμους και τα λιβάδια της, και φυσικά για την υπέροχη οροσειρά των Άνδεων.
 Οδοντωτές κορυφές, βραχώδεις απότομες πλαγιές, οροσειρές που δεσπόζουν στο τοπίο και θάλασσες που απλώνονται στον ορίζοντα, κάθε φωτογραφία επικοινωνεί μια εντελώς διαφορετική διάθεση. Ο θεατής απολαμβάνει το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς του τόπου και ο φωτογράφος λαμβάνει τα εύσημα εκ του αποτελέσματος…

Τα κατοικίδια χαρίζουν υγεία και χαρά!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τα κατοικίδια δεν είναι μόνο καλή και πιστή παρέα αλλά και ασπίδα προστασία της υγείας μας. Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται σε συμπεράσματα του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, που κάνουν λόγο για τα πολλά οφέλη ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου από αυτό, με πρώτο και βασικό τη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια που σημαίνει σχετίζεται με λιγότερη παχυσαρκία, καθώς επίσης με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και χοληστερόλης.

Christamas on planet Bloop

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιάννη Αγ.


On planet Bloop there aren't books. All lesons are in bottles. You drink larn. Geography is
blue. It tastes like banana juice. English is red because is coming Christmas.

Smily !!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.


In bad times 

choose to grow stronger

In the good times

choose to be excited

And in all times

Το Πορτοκάλι

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

  Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης. Παρόλο λοιπόν που ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό περιέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, που αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση.

Η χελώνα του γλυκού νερού

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

  Οι χελώνες του νερού, δεν υπήρξαν ποτέ κατοικίδια ζώα ή να δείχνουν ότι αρέσκονται στη παρουσία του ανθρώπου. Μπορεί να θεωρηθεί όμως ότι είναι τα λιγότερο απαιτητικά από τα ζώα που έχουμε καταφέρει να «φυλακίσουμε». Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε δύσκολες / ακραίες συνθήκες ζωής και μπορούν να επιβιώνουν χωρίς φαγητό για πολλές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες (αναλόγως τα είδη). Αν λοιπόν νιώθετε έτοιμοι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ζώου και να το φροντίσετε επαρκώς, τότε ίσως να βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω πληροφορίες.

Τα δώδεκα ζώδια

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

  Αυτά εδώ είναι τα δώδεκα ζώδια. Σε αυτό το κείμενο θα βρείτε πληροφορίες για το κάθε ένα από τα 12 ζώδια.

 ΚΡΙΟΣ

Δυνατά σημεία του Κριού: Ανεξάρτητοι - Γενναίοι - Αισιόδοξοι - Ενθουσιώδεις - Θαρραλέοι
Αδυναμίες του Κριού: Κυκλοθυμικοί - Ευέξαπτοι - Περίπλοκοι - Ανυπόμονοι

Ο Κριός και τα χαρακτηριστικά του:
Ο Κριός, ως προσωπικότητα είναι πολύ ανεξάρτητος. Tου αρέσει να βγαίνει μπροστά, σαν αληθινός ηγέτης. Η αισιόδοξη προσωπικότητά του μαγνητίζει και συμπαρασύρει συχνά τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, επειδή έχει το χάρισμα να ενθουσιάζει τους άλλους.

Οι μέδουσες

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

Ενσωματωμένη εικόνα 1  Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για  πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο , που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο, σκυφομέδουσες). Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
  Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, χύνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί φοβερή φαγούρα.