About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι Δελφοί... ένας τόπος με μεγάλη ιστορία!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.


Οι Δελφοί είναι ένας πολύ ωραίος τόπος!!! Σας προτείνουμε να τον επισκεφτείτε!!! 
Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου.

Οι συνέπειες της... υπεραλίευσης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.


Η υπεραλιευση απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε το παρακάτω άρθρο για να μάθουμε το αποτέλεσμα της…Δείτε και ένα σχετικό βιντεάκι...
Η υπεραλίευση, η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η κλιματική αλλαγή έχουν επώδυνες επιπτώσεις και πλήττουν σοβαρά ολόκληρη την ανθρωπότητα, με τις κοινωνίες που εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα να αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές συνέπειες. Η κατάρρευση του θαλάσσιων οικοσυστημάτων μπορεί να πυροδοτήσει και οικονομική κατάρρευση, υπονομεύοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας κα του υποσιτισμού».

Επόμενο βήμα, ο άνθρωπος στον Άρη!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιάννη Β.

Διαβάστε για μια σημαντική ανακάλυψη η οποία φέρνει τους επιστήμονες πολύ κοντά στην ανίχνευση κάποιας μορφής ζωής στον Άρη. Δείτε και το εντυπωσιακό βίντεο!

Τα άλυτα μυστήρια του Κόκκινου Πλανήτη καλούνται να εξιχνιάσουν οι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ, το επόμενο βήμα των οποίων θα είναι μία επανδρωμένη αποστολή μέσα στη δεκαετία του 2030. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι αλμυρό νερό ρέει κατά τους θερινούς μήνες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη άνοιξε την όρεξη στους αξιωματούχους του Διαστήματος, καθώς αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της μελλοντικής ανίχνευσης κάποιας μορφής ζωής στην επιφάνειά του, έστω σε μικροβιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, στα εργαστήρια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας επικρατεί οργασμός τις τελευταίες ώρες με τη NASA να συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για να γίνει πραγματικότητα η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Η «υπερπανσέληνος»

Από τον μαθητή του ΣΤ', Γιώργο Κ.


Ένα τεράστιο κόκκινο φεγγάρι έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η ολική έκλειψη Σελήνης συνέπεσε με την «υπερπανσέληνο».
Η έκλειψη ήταν ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία. Στην Ελλάδα το φαινόμενο κορυφώθηκε περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.
Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που για τελευταία φορά είχε συμβεί το 1982 και δεν θα επαναληφθεί πριν το 2033.
Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν έγινε τελείως σκοτεινό, αλλά πήρε μια κοκκινωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται σε ηλιακό φως που φτάνει στο φεγγάρι αφού ανακλαστεί από τη Γη.

Λεωφορείο... χωρίς οδηγό !!!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Κ. 

Διαβάστε κάτι πολύ ασυνήθιστο που συμβαίνει στην πόλη των Τρικάλων:
Παιδιά σταματούσαν στον δρόμο και ρωτούσαν τους γονείς τους τι είναι αυτό. Άλλοι φωτογράφιζαν το νέο «αξιοθέατο» της πόλης. Ορισμένοι, πιο κακοπροαίρετοι, δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους. Ολα αυτά συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην πόλη των Τρικάλων όπου έλαβε χώρα μια παγκόσμια συγκοινωνιακή καινοτομία. Το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό πραγματοποίησε το παρθενικό, δοκιμαστικό δρομολόγιο στους δρόμους των Τρικάλων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Τρικκαίων και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η προετοιμασία της πόλης, αλλά κυρίως των κατοίκων της, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Σύμφωνα με στελέχη της e-trikala η συμπεριφορά του κοινού ήταν αρκετά θετική το πρώτο απόγευμα λειτουργίας του προγράμματος. Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι την Παρασκευή δεν θα πρέπει να σταθμεύσουν τα οχήματά τους κατά μήκος της διαδρομής των λεωφορείων, υπόδειξη στην οποία υπάκουσε το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών της πόλης. Οι πιο «αντιδραστικοί» αγνόησαν τα πρώτα δρομολόγια του λεωφορείου, ωστόσο κατά τη δεύτερη ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του λεωφορείου χωρίς οδηγό, δεν υπήρχε ούτε ένα Ι.Χ. σταθμευμένο σε σημείο που να ενοχλεί το καινοτόμο αυτό όχημα.

Αγία - Γαλήνη... το όμορφο χωριό μου!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1 Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.

Το χωριό μου είναι η Αγία Γαλήνη, εκεί επισκέπτομαι τους συγγενείς μου και κάνω βόλτες
στο λιμάνι. Παρακάτω είναι λίγα λόγια για το ωραίο μου χωριό. 
Η Αγία Γαλήνη είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στα νότια παράλια της Κρήτης.
Βρίσκεται 61χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στο νοτιότερο άκρο του Λιβυκού Πελάγους με θέα στον κόλπο της Μεσσαράς.
Η Αγία Γαλήνη διατηρεί την γραφικότητά της καθώς ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα. Έχει μια υπέροχη παραλία με άμμο, μικρό βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά. 
Το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης μπροστά ακριβώς από το χωριό φιλοξενεί σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά, τα οποία συνωστίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες,.

Νίκος Μαχλάς... ο Κρητικός διεθνής ποδοσφαιριστής

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Άγγελο Σκ.


Μ' αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και θαυμάζω έναν ποδοσφαιριστή που γεννήθηκε εδώ στην πόλη μας, το Ηράκλειο, τον Νίκο Μαχλά Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μερικές πληροφορίες για την καριέρα του...

Ο Νίκος Μαχλάς (γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1973 στο Ηράκλειο) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίστηκε κυρίως στον ΟΦΗ, σε ολλανδικές ομάδες και τελευταία στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο του 2008.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως και τη φετινή σχολική χρονιά, 2015-2016, θα συνεχιστεί η e-εφημερίδα του σχολείου μας, από εμάς, τους μαθητές της ΣΤ' τάξης. Μπορείτε κι εσείς να την επισκέπτεστε γράφοντας και τα σχόλιά σας πάνω στα άρθρα που διαβάζετε. Η ποικιλία των θεμάτων είναι τόσο μεγάλη, που θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη! Καλή πλοήγηση και...

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!


Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης