About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Όρος Δίκτυ

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Ο πεζοπορικός όμιλος (Ομάδα πεζοπόρων) πραγματοποίησε την Κυρική 12/1 εκδρομή στο οροπέδιο Λασιθίου όπου συμμετείχα κι εγώ με έναν φίλο μου και τον μπαμπά μου. Ανεβήκαμε και κατεβήκαμε ολόκληρο το βουνό. Ήταν μια συναρπαστική 6ωρη διαδρομή! Περνούσαμε ανάμεσα από βελανιδιές, πρίνους και άλλα πολλά δέντρα. Τέλος καταλήξαμε στο χωριό Κασταμονίτσα και κόψαμε τη βασιλόπιτα. Αν θέλετε να μάθετε γι' αυτό το όμορφο βουνό (Όρος Δίκτη) διαβάστε τα παρακάτω:
Το όρος Δίκτη ή Λασιθιώτικα Βουνά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, σχηματίζοντας το οροπέδιο Λασιθίου με μέσο υψόμετρο 866 μέτρων. 
Αποτελεί το φυσικό σύνορο των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, μια έκταση περίπου τριακοσίων εβδομήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά κύριο λόγο ορεινή και ημιορεινή. 
Εδώ σύμφωνα με την μυθολογία, στο Δικταίο Άνδρο, σε ένα σπήλαιο κοντά στο Ψυχρό γεννήθηκε ο Δίας. 
Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης. Εκτός του οροπεδίου Λασιθίου στο όρος Δίκτη υπάρχουν και άλλα μικρότερα οροπέδια, όπως του Καθαρού (1140 μ), του Λιμνάκαρου (1125μ), της Λαπάθου (1260μ), του Ομαλού Βιάννου (1325μ), της Εργάνου (950μ) και της Νισσίμου (930μ). 
Η κορυφή του βρίσκεται νότια του Οροπεδίου Λασιθίου στη Θέση
Σπαθί ή Εντίχτης, σε υψόμετρο 2148 μετρων. Υπάρχουν επίσης άλλες κορυφές όπως, Αφέντης Χριστός ή Ψαρή Μαδάρα (2141μ.), Λάζαρος (2085μ.), Μαδάρα (1783μ.), η Κορφή του Σκαφιδαρά (1673μ.), η Τσίβη (1664μ.), το Σαρακίνο (1586μ.), ο Αφέντης (1571μ.), η Σελένα (1559μ.) και άλλες μικρότερες. 
Αρκετά Φαράγγια διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Δίκτης με σπουδαιότερα το Φαράγγι του Χαυγά που συνδέει το οροπέδιο Καθαρού με το οροπέδιο Λασιθίου. Ένα άλλο Φαράγγι με το ίδιο όνομα ξεκινάει από την κορυφή Αφέντης Χριστός και καταλήγει στην άρχή του ποταμού Αναποδάρη. 
Σημαντικά επίσης Φαράγγια είναι της Λαπάθου και της Σαρακίνας νοτιοανατολικά, όπως επίσης της Κριτσάς και του Ανδριανού στα ανατολικά. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν και τα δυσπρόσιτα Φαράγγια της Άρβης και της Πορτέλας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου. 
Στο όρος Δίκτη ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης επιβλητικούς γκρεμούς ή δέτες με σημαντικότερους του Λιμνάκαρου, της Ψαρής Μαδάρας και της Εμπάρου – Μηλλιαράδων. 
Από το όρος Δίκτη πηγάζουν ποταμοί χείμαροι, όπως ο Αποσελέμης στα Βόρεια, ο Αναποδάρης στα νοτιοδυτικά και ο Κρυός ή Ψωριάρης στα νοτιοανατολικά. 
Η περιοχή της Δίκτης αποτελέι μια από τις ευφορότερες περιοχές της Κρήτης με σπουδαία οικολογική κυρίως σημασία, επειδή αποτελεί τόπο για την διαμονή κυρίως αρπακτικών πουλιών. 
Στο όρος Δίκτη υπάρχουν σημαντικά δάση κυρίως με τραχεία πεύκη, πρίνους, κρητικό σφένδαμο και άγριο κυππαρίσι, στην κοιλάδα του Σελέκανου, στα όρεινα της ευρύτρης περιοχής της Βιάννου, της Ιεράπετρας και της Κριτσάς. 
Από την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα τα δάση που υπάρχουν στο όρο Δίκτη έχουν μειωθεί αρκετά, κυρίως την περίοδο της γερμανικής κατοχής καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους επειδή αποτελούσε χώρο προστασίας για τους Έλληνες πατριώτες αντιστασιακούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου