About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κράνμπερι: Ο κόκκινος θησαυρός

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Νοστιμίζει γλυκά και φαγητά, τονίζει τη γεύση των ποτών, αλλά κυρίως, με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ποιο φρούτο είναι; Το κράνμπερι 
Διαβάστε παρακάτω μία νέα έρευνα για αυτό το ωραίο φρούτο. 
Αν συμπεριλαμβάνεστε σε εκείνους που δεν έχουν ακούσει το παραμικρό γι’ αυτά τα κόκκινα φρούτα ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν το χυμό τους μόνο για την παρασκευή κοκτέιλ, είναι καιρός να μάθετε ότι πίσω από τη στυφή, υπόξινη γεύση τους κρύβεται ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών, που προστατεύουν από τον καρκίνο, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν «ασπίδα» για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε πολλαπλά από την ευεργετική τους δράση.
Ένας καρπός με δύο ονόματα: 
Τα κράνμπερι φυτρώνουν μόνο στη βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Πολλούς αιώνες πριν από την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων στην Αμερική, οι Ινδιάνοι θεωρούσαν τα φρουτάκια αυτά πολύτιμα για τη θεραπευτική τους αξία, ενώ τα χρησιμοποιούσαν ως συστατικό σε βαφές υφασμάτων και διακοσμητικών φτερών. Οι καρποί που φυτρώνουν στη Βόρεια Αμερική είναι μεγαλύτεροι και πιο χυμώδεις και ονομάζονται «craneberries», είτε επειδή τα ροζ λουλούδια του φυτού από το οποίο προέρχονται μοιάζουν με το κεφάλι του γερανού είτε γιατί το συγκεκριμένο πουλί έχει αδυναμία στους καρπούς αυτούς. H καλλιέργεια των κράνμπερι για εμπορικούς λόγους ξεκίνησε ήδη από το 19ο αιώνα. 
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες 
Τα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Mε βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Εκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση του κράνμπερι είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Το αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά όσο όταν περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Οπότε, είναι καλά τα νέα για όσους τρώνε κράνμπερι συχνά. 
...και 2 συμβουλές 
• Αν έχετε ουρολοίμωξη, για όσο διάστημα παίρνετε την αντιβίωση που σας έχει συστήσει ο γιατρός, πίνετε συγχρόνως δύο ποτήρια την ημέρα χυμό κράνμπερι. 
• Αν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως. 
Πού και πώς θα τα βρείτε στο εμπόριο 
Στη χώρα μας θα βρείτε φρέσκα κράνμπερι σε καταστήματα μαναβικής που πουλάνε εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Στα σουπερμάρκετ πωλούνται κατεψυγμένοι καρποί και χυμοί κοκτέιλ με κράνμπερι, μήλο και πορτοκάλι που είναι εμπλουτισμένοι με βιταμίνη C. Όμως, καλό είναι να τους αποφεύγετε, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και μόλις 30% χυμό. Καθαρό χυμό κράνμπερι ή σε συνδυασμό με χυμό αλόη, κράνμπερι σε ταμπλέτες ή αποξηραμένους καρπούς θα αγοράσετε από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. 

Διαβάστε παρακάτω 2 τρόπους που μπορείτε να φάτε κρανμπέρι: 

Smoothie με κράνμπερι 

(Για 3 φλιτζάνια)
Yλικά 
• 350 γρ. κράνμπερι (ωμά ή κατεψυγμένα) n 1 μήλο μεσαίου μεγέθους n 1 λεπτόφλουδο πορτοκάλι Mέρλιν • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη n λίγη τριμμένη πιπερόριζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό τα κράνμπερι, στραγγίξετε και πετάξτε όσα έχουν χαλάσει. Καθαρίστε το μήλο και το πορτοκάλι, βγάλτε τα κουκούτσια τους και κόψτε τα σε κομμάτια. Mετά, βάλτε όλα τα φρούτα στο μπλέντερ και χτυπήστε τα για λίγο. Aδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε ζάχαρη και πιπερόριζα, ανακατεύοντας καλά. Αφήσετε τα να «δέσουν» τουλάχιστον για 15 λεπτά και βάλτε τα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Πριν τα σερβίρετε, ανακατέψτε. 

Mάφινς με κράνμπερι και κεχρί 

(Για 12 μάφινς) 
Yλικά 
• 1 πορτοκάλι n 1/2 κούπα μέλι • 1 αυγό • 3 κουταλιές αραβοσιτέλαιο • 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1/2 κούπα αλεύρι από σιτάρι ολικής άλεσης • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ • 1 κουταλάκι αλάτι• 1 κούπα αποξηραμένα κράνμπερι • 3/4 της κούπας κεχρί 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Tοποθετήστε από ένα χαρτάκι στα 12 φορμάκια που θα ψήσετε τα μάφινς, για να μην κολλήσουν. Bάλτε σε ένα μπολ το χυμό του πορτοκαλιού που θα στύψετε και μία κουταλιά τρίμμα από τη φλούδα του. Έπειτα, προσθέστε το μέλι, το αυγό και το αραβοσιτέλαιο και ανακατέψτε καλά. Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα υλικά του πρώτου μπολ, και ανακατέψτε τα όλα μαζί καλά, μέχρι να «δέσει» το μείγμα. Kατόπιν, προσθέστε τα κράνμπερι και το κεχρί και «δουλέψτε» ακόμη λίγο τη ζύμη. Bάλτε λίγο μείγμα σε κάθε φορμάκι, γεμίζοντάς το περίπου κατά τα 3/4. Ψήστε τα μάφινς στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Δοκιμάστε εάν ψήθηκαν, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν. Aφού τα αφήσετε να κρυώσουν λίγο, τα σερβίρετε. 

Ελπίζουμε από δω και πέρα να τρώτε τα κρανμπερί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου