About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Στα ελληνικά σχολεία τα ρομπότ νερού

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Ελένη Γ. και Κάλλια Τ.
Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για ένα θέμα που ίσως θα μπορούσε να μας απασχολήσει μελλοντικά και συγκεκριμένα του χρόνου που πλέον θα είμαστε μαθητές Γυμνασίου. Ας μάθουμε κάποιες πληροφορίες για τα ρομπότ νερού λοιπόν και που ξέρετε; Ίσως του χρόνου να κατασκευάσουμε και ένα δικό μας! 
Το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το ΜΙΤ έφερε στην Ελλάδα ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής, το Hydrobot, που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου! Συγκεκριμένα, αυτό το πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασίζεται στο πρόγραμμα SeaPerch του MIT και σαν σκοπό έχει να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους. Με το πρόγραμμα αυτό, οι καθηγητές των σχολείων αφού εκπαιδευτούν θα βοηθήσουν τους μαθητές τους στην κατασκευή ενός υποβρύχιου ROV (Remotely Operated Vehicle – τηλεχειριζόμενου οχήματος). 
Απώτερος σκοπός του SeaPerch ήταν να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών πάνω στο αντικείμενο της ρομποτικής, και δη της «υποβρύχιας». Η ιδέα αναπτύχθηκε περαιτέρω αργότερα: το «πακέτο» του προγράμματος έδινε τη δυνατότητα στους επίδοξους ναυπηγούς να κατασκευάσουν το δικό τους όχημα χρησιμοποιώντας σωλήνες PVC και άλλα φθηνά υλικά, που ήταν εύκολο να βρεθούν. Το πρόγραμμα αποδείχθηκε επιτυχές, και διαδόθηκε σε 200 σχολεία στις ΗΠΑ, ενώ σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Γαλλία. Το Hydrobot αποτελεί στην ουσία την έλευση του προγράμματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου με το MITSG. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά, προς το τέλος της σχολικής χρονιάς 2012 - 2013, σε 17 σχολεία ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε πάνω από 90 σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια, με την εθελοντική συμμετοχή περισσότερων από 1.000 μαθητών, οι οποίοι εργάστηκαν υπό την επίβλεψη 100 περίπου εκπαιδευτικών. Οι σχολικές ομάδες που πήραν μέρος κατασκεύασαν από ένα όχημα, το δοκίμασαν, και σε αρκετές περιπτώσεις το βελτίωσαν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους. 
Για τη σχολική περίοδο 2013 - 2014, το Ίδρυμα Ευγενίδου θα χορηγήσει δωρεάν 100 πακέτα Hydrobot και 40 Hydrosensors με το απαραίτητο υλικό και τις σχετικές οδηγίες σε δημόσια σχολεία, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι ομάδες με τα ρομπότ τους θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό όπου θα αναδειχτεί το καλύτερο ρομπότ νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου